Bibliografie

 

De bibliografie ‘Dutch studies on South Asia, Tibet and classical Southeast Asia’ is online beschikbaar via de gelijknamige website.

 

Sinds het begin van de 17e eeuw hebben Nederlanders zich in de Oost gevestigd, mede als gevolg van de activiteiten van de VOC. Zo werden culturen en talen uitgewisseld. De eerste Sanskriet leerstoel in Leiden werd in 1865 in het leven geroepen. Snel daarna volgden leerstoelen voor andere studies met betrekking tot Zuid-Azië, Tibet en Zuidoost-Azië.

 

De website ‘Dutch studies on South Asia, Tibet and classical Southeast Asia’ geeft een overzicht van Nederlandse studies over dit gebied van het begin van de 17e eeuw tot nu, zoals studies op het gebied van culturen, talen, sociologische en antropologische onderwerpen en archeologie. De site geeft in alfabetische volgorde een overzicht van auteurs en hun werk dat voornamelijk is geschreven binnen de academische context.

 

De basis voor deze bibliografie werd in 1985 gelegd door drs. Hanneke ’t Hart en drs. Marianne Oort, beiden indertijd verbonden aan de bibliotheek van het Instituut Kern. In 2011 vatte Dory Heilijgers, voormalig hoofd van deze bibliotheek, het idee op om de bibliografie af te ronden en online te publiceren. Dit project is gesubsidieerd door het ‘J. Gonda Fonds’, ondergebracht bij de KNAW. Het ontwerp, de ontwikkeling en het onderhoud van de website worden gesubsidieerd door de ‘Dr. de Cock-Fundatie’, ondergebracht bij de VVIK.