Bibliotheek

De bibliotheek van het Instituut Kern, onderdeel van de Universiteitsbibliotheek van Leiden, is in Nederland de voornaamste onderzoeksbibliotheek voor Indologische studies. De collectie bestaat uit ca. 60.000 boeken en 150 lopende tijdschriften op het gebied van de talen en culturen van Zuid- en Centraal-Azië. Daarnaast zijn er de bijzondere collecties en een afgesloten collectie betreffende de kunst en religie van Zuidoost-Azië, met name Indonesië. De boeken en tijdschriften van het voormalige Documentatiecentrum Zuid-Azië zijn in de collectie geïntegreerd.

 

De bibliotheek van het Instituut Kern was lange tijd als aparte ruimte gevestigd in de Nonnensteeg, naast het Academiegebouw, met een prachtig uitzicht op de Hortus. In de zomer van 2010 zijn de collecties overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek. De boeken en tijdschriften staan daar in een open opstelling op verdieping -1.

 

Bijzondere Collecties

De Bijzondere Collecties van het Instituut Kern bestaan uit:

  • Fotocollectie
  • Tibetaanse collectie
  • Sanskrit manuscripten
  • Lepcha manuscripten
  • Microfichecollectie
  • Archieven
  • Kaarten
  • Afwrijfsels van inscripties

Leenfacilliteiten

Om boeken en tijdschriften te kunnen lenen is een lenerspas nodig. Deze pas is na legitimatie (paspoort, rijbewijs of collegekaart) verkrijgbaar bij het uitleenbureau van de Universiteitsbibliotheek. Voor informatie over lenen, verlengen, reserveren etc., zie de leeninformatie bij de UB.

 

Niet uitleenbaar zijn naslagwerken, oude drukken van voor 1900 en de lopende jaargang van tijdschriften. De bijzondere collecties kunnen in de bibliotheek worden geraadpleegd, maar zijn eveneens niet uitleenbaar.

 

Toegankelijkheid: boeken en tijdschriften

De collectie boeken en tijdschriften is volledig toegankelijk via de online Catalogus van de Universiteit van Leiden. De collectie van het Instituut Kern is te herkennen aan de deelcatalogus Instituut Kern.

De oude bibliotheek van het Instituut Kern